Motivation is the art of getting people to do what you want them to do because they want to do it.
  Dwight D. Eisenhower

  In de strikte zin van het woord verwijst “Shapen” naar een trainingsmethode waarbij een gewenst gedrag als het ware “gekneed” wordt. Het eindgedrag wordt opgesplitst in kleine, apart aan te leren, oefeningen. Die oefeningen worden dan uiteindelijk samen “gekneed” tot het gewenste eindresultaat. Maar de term Shapen wordt ook wel eens in een bredere context gebruikt. In dat geval doelt men op een beloninggerichte leermethode waarbij honden zelf gedragingen gaan aanbieden.
  Stacks Image 81472
  Ze gaan leren uit de consequentie van dat gedrag. Volgt er op het vertoonde gedrag een beloning dan gaan ze het herhalen, volgt er geen beloning dan gaan ze het niet herhalen. In dit geval wordt Shapen gebruikt als synoniem voor operante conditionering. Tijdens het Shapen (in de betekenis van operant conditioneren) hebben we een “tool” nodig om de juiste gedragingen (die wij als juist klasseren) te “markeren”. Een veelgebruikte tool is een clicker. Daar vindt het woord “clickertraining” dan weer zijn basis. Of we het nu over Shapen, Clickertraining of operant conditioneren hebben, het idee is dat we de honden gedragingen gaan aanleren vertrekkende vanuit de hond zijn eigen KEUZES.
  De termen “Clickertraining” en “Shapen” leggen al snel een link naar het aanleren van trucjes. Met de methode kan echter veel meer bereikt worden dan enkel het aanleren van trucjes. Het is mogelijk om een hond “op te voeden” vanuit zijn eigen keuzes. Is dat niet mooi!
  Stacks Image 81455
  Als echte hondenliefhebber streven we er toch naar om een zo goed mogelijke band met onze hond te hebben? Straffen gaat deze goede band altijd ondermijnen. Straffen maakt ons onvoorspelbaar en dat maakt de hond onzeker en wantrouwig. Als wij als trainer of opvoeder er in slagen om de keuzes van de hond zo te sturen dat die keuzes overeenkomen met onze keuzes, en, met andere woorden, met de regels die vanuit de maatschappij worden opgelegd, dan krijgen we een gelukkige hond die weet wat goed en minder goed is en die gaat KIEZEN om de goede dingen te doen.
  Gewenst gedrag belonen, ongewenst gedrag negeren. Klinkt simpel, misschien wat te simpel. Voor de beginnende trainer/opvoeder is het inderdaad niet zo simpel.
  Stacks Image 81475
  We zitten jammer genoeg nogal vast in een “neen, foei!” houding in plaats van in een “ja, flinke!” houding. Zeker ten opzichte van honden. Wie moeite doet om deze methode te begrijpen en wie streeft naar een hechte relatie met zijn/haar hond kan in deze manier van opvoeden “groeien”. Het wordt een tweede natuur. Het op zoek gaan naar gedrag dat beloond kan worden en niet meer naar gedrag dat bestraft moet worden. Het “aanleren” in plaats van het “afleren”. Natuurlijk zijn er addertjes onder het gras. Zelfbelonend gedrag, bijvoorbeeld. Dat zijn gedragingen die menig beloninggerichte trainer al slapeloze nachten hebben bezorgd. Daar moet dan heel wat creativiteit aan te pas komen. En dat maakt deze manier van trainen dan ook weer super boeiend.
  Stacks Image 81523
  Shapen wordt dus aanzien als een “positieve” manier van honden trainen. Maar het is, als trainer/opvoeder, belangrijk om steeds rekening te houden met de gevolgen van belonen en het onthouden van beloning voor de hond. Frustratie, bijvoorbeeld, is niet echt een “positief” gevoel. De hond gaat tijdens de training zeker frustratie voelen.
  Om de training te laten slagen is het dan ook heel belangrijk dat het niveau van frustratie in het oog gehouden wordt zodat het niet onaangenaam wordt voor de hond. We mogen ons niet gaan verschuilen achter een “positieve” methode terwijl de hond er eigenlijk negatieve gevoelens aan overhoudt. Het doel van de training is op een plezante manier dingen aan te leren en zo een goede, stevige band op te bouwen die berust op wederzijds vertrouwen. Het moet FUN zijn, voor hond en eigenaar! Dus neen, het is niet zo simpel als het klinkt maar als de trainer/opvoeder het onder de knie krijgt en de valkuilen goed in het oog houdt dan wordt Shapen een geweldige manier van trainen en wordt de band tussen hond en mens ongelooflijk sterk.
  Stacks Image 81563
  En dan komen we bij de trucjes. Het aanleren van trucjes is de beste “training” voor de hondentrainer/opvoeder om met het Shapen op weg te raken. Het aanleren van een trucje vraagt om een plan. Hoe ga ik er aan beginnen? Welke stapjes heb ik nodig om tot het eindresultaat te komen? Het zet de trainer aan het denken. En lukt het uiteindelijk niet om tot het eindresultaat te komen? Dan is er niets verloren. In tegendeel, er is enkel gewonnen! Trainer en hond hebben plezier gehad en ze hebben beiden veel geleerd. Hop naar het volgende trucje, waarschijnlijk met beter resultaat. Eens iemand trucjes kan aanleren kan hij/zij alles aanleren. Alles wordt dan een trucje. Of het nu het aanleren van de weave in de agility is of een “naar het plaatsje sturen” in de gehoorzaamheid, de trainer gaat het vertrouwen hebben om er aan te beginnen want hij/zij WEET wat de hond al allemaal kan en wat hij/zij hem allemaal al heeft kunnen aanleren.
  De trainer “leest” de hond intussen en de hond “leest” de trainer. De band is er, het VERTROUWEN is er.

  We willen iedereen die interesse in deze trainingsmethode heeft, zij voor het aanleren van trucjes zij voor de toepassing in de algemene opvoeding graag op weg zetten!
  Shaping/Trucjes Trainingen


  De shaping trainingen worden gegeven door Inge.
  De trainingsruimte is gelegen in Wechelderzande (Vendelmansweg 41).

  Op dit moment worden er geen specifieke shaping (trucjes) groepslessen gegeven. De Fitness training is wel gebaseerd op deze trainingsmethode.

  Het is wel mogelijk om privé les te nemen. Voor een privé training kan u bij Nimble-K9 terecht op maandag en woensdag tussen 9 en 21 uur en op vrijdag tussen 14 en 18 uur.

  Tijdens de winter is er wel eens een mogelijkheid tot trainen tijdens het weekend.

  Voor
  afspraken:

  Tel: 0032(0)486/72.40.12
  E-mail: info@Nimble-K9.be
  Facebook:
  www.facebook/NimbleK9

  Stacks Image 81402